Ki nézett meg Facebookon? Ki nézte meg az adatlapomat?

Bizonyára néhány olvasómban felmerült már a kérdés, milyen jó lenne tudni, “ki nézi az adatlapomat Facebookon”? A privát facebook profilomban sajnos több ismerősnél látom, hogy használta a sok-sok hasonló nevű alkalmazás egyikét.

Összefoglalva:
Egy alkalmazás sem tudja megmondani. Aki azt ígéri megmondja, hazudik.

Ezért született ez a poszt, hogy helyretegyem, mit is kockáztatunk ezen (és bármilyen más alkalmazás) használatával.

Kicsit az alkalmazások hátteréről, biztosan tudja, mit kockáztat egy-egy alkalmazás használatával?!
Ugyan vannak olyan alkalmazások, amelyek azt ígérik, megmutatják kik nézik/nézték a legtöbbször/legutoljára/éppen most a Facebook profilunkat, ám nem szabad bedőlni ezeknek. Elmondom hogyan működnek ezek “megmondó” oldalak: Ezen Facebook alkalmazások használata előtt elfogadjuk, hogy a hozzáférhet minden információhoz rólunk: ismerőseink listájához, adatainkhoz, rosszabb esetben még az üzenőfalunkra való posztolást is megengedjük neki. Cserébe egy véletlengenerátorral az ismerőseink közül kiválaszt párat, és kiadja eredménynek, ezzel azt sugallva, hogy tényleg hozzáférnek a Facebook adatbázisához. De a kulcs éppen az előző mondatban rejlik: külső fejlesztők által készített alkalmazás nem fér hozzá a Facebook belső adataihoz!

A különféle egyéb alkalmazások, mint pl. a népszerű “mi a ‘sokmindent ide helyettesíthetek’ neved”, valamint a “milyen autó/híres ember/sportoló/akármi/stb” illik hozzád is a következő metódussal működ(het)nek: Begyűjtenek minden elérhető adatot a használó személyről, illetve posztolhatnak a nevében az üzenőfalára képet, linket, stb.

Tehát óvatosan egy-egy alkalmazás használatával, mert egy-egy rossz kézbe kikerült e-mail cím is elegendő, hogy soha többet ne szabadulhasson meg az alkalmazás készítő spamjeitől. Vagy rosszabb esetben annak a spamjétől, akihez kikerül az alkalmazás által begyűjtött több ezres, vagy több tízezres/százezres e-mail cím lista. Valamint azt se felejtsük el, hogy nekünk milyen jó érzés kihámozni a sok-sok alkalmazás által generált “adathulladék” közül az értelmes Facebook tartalmakat.

Egyetért, vitatkozik? Szóljon hozzá lejjebb!

A "137 weboldal készítés hiba" tanulmány letöltése, feliratkozás cikk-értesítőre:

Keresztnév:*
E-mail cím:*

5 hozzászólás ehhez: Ki nézett meg Facebookon? Ki nézte meg az adatlapomat?

 1. csilla szerint:

  Kedves Szücs Ádám.Valami uton -módon biztos hogy van valami,mert az én exem uj barátnője.tudja hogy én néztem az adatlapját!Ez akkor hogy lehet?Üdvözlettel:Csilla

 2. [weboldal keszites blog] szerint:

  Kedves Csilla!

  Tényleg nincs ilyen opció.

  Lehetőségek:
  1) Blöffölt, bejött. Melyik volt barátnő ne nézné meg az exe adatlapját? ;)
  2) Valakinek elmondta, aki neki továbbadta.
  3) Egyéb. :)

  Elnézést a kicsit komolytalan válaszért, de talán a témára való tekintettel elfogadható.

  További szép napot!

  Szűcs Ádám

 3. csilla szerint:

  Hát lehetséges,reméllem tényleg igy van:))

 4. erzsi sajóvölgyi szerint:

  Hello az adatlapomra nemtudok fellépni s az ismerőseim híreitse tudom elolvasni!!tudsz segíteni,már próbáltam mindent!!!

 5. [weboldal keszites blog] szerint:

  Kedves Erzsébet!

  Sajnos így látatlanban nem tudom megmondani a hiba okát. Kérem vegye fel velem itt a kapcsolatot:
  http://www.olcsoweboldal.hu/blog/e-mail-kuldese/

  Szűcs Ádám

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A hozzászólás elküldéséhez válaszolj:

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>